Melk opschuimen met een stoompijpje

Melk opschuimen met een stoompijpje

(By Nigel)

Heb je een espresso machine of koffiezetapparaat met stoompijpje? Dan is dit hét artikel voor jou! Hieronder vind je een duidelijk stappenplan over hoe je melk kunt maken voor jouw cappuccino of latte Macchiato met behulp van het stoompijpje. Met het stoompijpje kun je melk opschuimen met de hand. Melkschuim maken is lekker en hoeft niet moeilijk te zijn. In het begin is het even wennen, maar je zal snel het perfecte cappuccino schuim maken.

Wat is een stoompijpje?

Het stoompijpje van een koffiemachine is het vaak ijzeren of roestvrijstalen pijpje welke aan de voor- of zijkant van de koffiemachine uitsteekt. Met dit stoompijpje kun je van (opschuim)melk, melkschuim maken.

Wat heb je nodig?

Om het perfecte melkschuim voor in een cappuccino of latte Macchiato te maken, zijn er een aantal benodigdheden:

 1. Kannetje: Kies een kannetje waarbij de schenktuit lang en scherp is. Hierdoor kun je erg dicht op de koffie het melkschuim schenken. Dit geeft het beste resultaat.
 2. Stoompijpje: Het belangrijkste onderdeel. Je hebt de stoomkracht nodig om van melk, melkschuim te maken. De stoomkracht laat de melk goed door de kan heen draaien. Daarnaast warmt het stoompijpje de melk natuurlijk op.
 3. Melk: Volle melk is een goede melksoort. Ik gebruik altijd houdbare volle melk. Of je kunt gebruikmaken van speciaal opschuimmelk. De verhouding vet en eiwit is daar nét weer wat anders. Hierdoor heb je minder last van drainage. Dat wil zeggen dat het melkschuim langer op de cappuccino blijft liggen.

Het perfecte kannetje

Zoals reeds vermeld kun je het beste een kannetje kiezen waarbij de schenktuit puntig en lang is. Daarnaast is het verstandig om een roestvrijstalen kan te kiezen. In een RVS kannetje kun je de temperatuur beter aflezen dan bij bijvoorbeeld een kunststof kannetje.

De stoomfunctie

Wanneer je melk gaat opschuimen met het stoompijpje, heb je de stoomfunctie van een koffiemachine nodig. Deze kun je soms met een drukknop aanzetten of je gebruikt een draaiknop. Laat de stoom opwarmen en zet de stoomfunctie zo’n 20 seconden aan. Hierdoor warmt het stoompijpje alvast op en gebruikt het tijdens het opschuimen de juiste druk.

Er zijn twee manieren om melk op te schuimen. Haal deze twee manieren niet door elkaar, want dan zit je nieuwe trui voor je het weet vol met melk!

Manier 1: Kannetje vasthouden

Je kunt het kannetje vasthouden. Door dit te doen ben je zelf bezig om het kannetje de gehele tijd vast te houden. De truc is hier, dat je het stoompijpje ongeveer 2 centimeter in de melk moet doen. Daarnaast wil je telkens goed voelen of het kannetje niet te heet wordt. Sommige mensen gebruiken hiervoor een thermometer. Waarom? De beste temperatuur voor melkschuim is 70 ℃. Wordt het kannetje te heet om vast te houden? Dan is het slim om de stoomknop weer uit te zetten.

Manier 2: Kannetje neerzetten

De tweede manier bespreken we hieronder in het stappenplan. Deze manier is wat makkelijker. Je zet het kannetje neer op het lekblad. Vervolgens zorg je ervoor dat het stoompijpje 0,5 tot 1 cm onder de melk zit.

Wanneer je begint met stomen hoef je niets te doen. Behalve te kijken of de melk omhoog komt. Wanneer de melk bovenaan het kannetje is, stop je de stoomfunctie. Laat de melk even staan en het schuim wordt vanzelf dikker. Stappenplan melk opschuimen met stoompijpje. Benodigde tijd: 3 minuten.

Volg de onderstaande stappen om melk op te schuimen met het stoompijpje:

 1. Pak en vul het kannetje tot de helft met koude melk. Door het kannetje slechts tot de helft te vullen houd je ruimte over om de melk dik te krijgen.
 2. Zet de stoomfunctie kort aan en verwijder de eventuele condens. Er blijft altijd wat condens achter in het stoompijpje. Zorg dat het stoompijpje mooi schoon is voordat je er weer melk mee gaat opschuimen.
 3. Zet het kannetje met melk op het lekblad onder het stoompijpje. Zorg ervoor dat het stoompijpje ongeveer 0,5 tot 1 cm boven de melk blijft. Indien dit niet lukt, kun je het kannetje ook vasthouden. Dit is de eerste manier. Let erop dat je het stoompijpje in de melk doet!
 4. Draai de stoomknop open. Nu hoor je vaak een hard gesis. De melk begint met opschuimen. Hierdoor wordt het gesis minder. Kijk in het kannetje mee en je ziet dat de melk begint rond te draaien.
 5. Houdt de temperatuur vast. De melk komt naar boven, maar wordt nog niet dik. Dit gebeurt pas nadat je het kannetje van het lekblad hebt gehaald.
 6. Zet de stoomknop weer uit, zodra de melk hoog genoeg is. Kijk zelf wanneer de melk hoog genoeg is. De melk hoeft dus nog niet dik te zijn, maar moet wel omhoog komen in het kannetje.
 7. Geef de kan een tik op het werkblad. Het schuim valt dan mooi op de vloeistof. Hierdoor sla je de belletjes er ook uit.
 8. Zet het kannetje op het werkblad en draai het kannetje rond. Het allerbelangrijkste gedeelte van melk opschuimen: het walsen. Draai het kannetje een paar seconden rond en je ziet dat er een mooie glanzige en egaal melkschuim ontstaat.
 9. Klaar! Giet de melk via de schenktuit van de kan op de koffie. Nu heb je een heerlijke koffiespecialiteit met melk bereid. Helemaal zelf! met vers opgeschuimde melk!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.