
Een espressomachine is gemaakt om te werken. Als de machine te lang geen koffie bereidt, kan het stilstaande water mogelijk zorgen voor corrosie en kunnen pakkingen uitdrogen. Dit kunt u doen om uw espressomachine zo goed mogelijk te beschermen als deze langere tijd niet wordt gebruikt.
Wat is de beste manier om met een espressomachine om te gaan als deze langere tijd niet wordt gebruikt. Moet deze worden uitgeschakeld?
Het allerbeste voor de machine is aan laten staan. Zeker bij machines die altijd aan staan is het beste: de situatie behouden zoals die altijd is. Maar omwille van het stroomgebruik is uitzetten de volgende beste optie. Belangrijk is dan wel dat als de machine weer in gebruik wordt genomen om deze niet zomaar zelf aanzetten.
De eerste stap is, als dat nog niet is gebeurd, de machine volledig schoonmaken en uitzetten. De stekker hoeft er niet uit, de hoofdschakelaar omzetten is voldoende. De volgende stap is de watertoevoer afsluiten, daar wordt vaak niet aan gedacht. Doordat na uitschakelen het water in de machine afkoelt, kunnen de pakkingen uitdrogen. Die pakkingen zijn ontworpen om optimaal te presteren bij hitte. Als de machine afkoelt, krimpt hij, overdreven gezegd. In het ergste geval kan een pakking dan gaan lekken of zelfs losraken. Als de watertoevoer niet dicht is, kan dat een forse lekkage tot gevolg hebben. En zeker als niet dagelijks iemand in de zaak komt, kan dat grote gevolgen hebben. De meeste espressomachines kunnen prima een paar maanden stil staan met koud water erin maar stilstaand water kan op de lange termijn nadelige gevolgen hebben voor de machine. Dit kan worden ondervangen door het water uit de machine te laten lopen, maar dat is geen eenvoudige klus. Daar moet de machine deels voor uit elkaar worden gehaald. Als men zelf gaat sleutelen kun er misschien 80 procent van het water uit worden gerkegen, maar dan is het zinloos. Draai niet de waterkraan dicht om dan water uit de groepen laten lopen, dan kan de pomp kapotgaan. Laat uw koffie(machine)leverancier u adviseren. Dit geldt ook voor het weer in gebruik nemen van de machine, zet de espressomachine niet zomaar zelf weer aan.
De procedure voor volautomaten is in grote lijnen hetzelfde – spoelprocedure uitvoeren, uitschakelen en de watertoevoer sluiten. Wel is het extra van belang de onderdelen die met melk in aanraking komen extra grondig te reinigen en drogen en de melk uiteraard te verwijderen. In het geval van een uitneembare (gekoelde) melktank: reinigen en buiten de machine opslaan. Indien mogelijk ook het slangetje dat melk opzuigt buiten de machine opslaan. Laat de deur van het melkcompartiment open om geurvorming tegen te gaan. Ook het bonencompartiment moet worden leeggehaald, uitgezogen en gereinigd.
Niet alleen de espressomachines moeten worden voorbereid op lange sluiting, ook bijvoorbeeld de molens en eventueel melkopschuimmachines. In het geval van de molens is het relatief eenvoudig: leeghalen, uitzuigen, even laten draaien zodat er geen restjes bonen tussen de maalschijven blijven zitten en uitschakelen. Hierna de molen grondig reinigen: stolp afnemen en reinigen en bij voorkeur ook de maalschijven reinigen. Daarbij is wel van belang dat je weet wat je doet: raadpleeg de handleiding of jouw koffie(molen)leverancier. Wie een melkopschuim-machine heeft staan, heeft deze aannemelijk al leeggehaald, uitgezet en gereinigd. Wel is het raadzaam het apparaat een keer per week aan te zetten en dan twee keer het spoelprogramma te volgen.
Wacht niet met het weer opstarten van de espressomachine tot de dag van in gebruik nemen. Door de lange periode van stilstand, kan het zijn dat er onderdelen beschadigd zijn en/of vervangen moeten worden. Start de machine enkele dagen eerder op zodat kan worden geconstateerd of deze nog goed werkt. Is dit niet het geval of bestaat hier twijfel over neem dan contact op met uw koffie(machine)leverancier.
Reactie plaatsen
Reacties