Een paar koffieweetjes

zomaar wat koffieweetjes

Ondanks dat er meer dan 60 koffiesoorten zijn, gebruiken we er meestal maar twee. Dat zijn arabica- en robustabonen. Arabica is het meest voorkomend en heeft 1 procent cafeïnegehalte, terwijl robusta 2 procent cafeïne bevat.

Koffie is vaak een mix van verschillende bonen uit meerdere landen (blends). Komen de bonen uit één enkel land, dan heet dat een single origin..

vaak wordt gedacht dat een espresso, door de sterkte, de meeste cafeïne bevat. dit is niet waar, cafeïne heeft niet te maken met de intensiteit. De koffie met de meeste cafeïne is filterkoffie. Intensiteit van een koffie wordt bepaald door de branding van de boon, maar ook door de doorlooptijd van water door de koffie tijdens het zetten van een lekker bakkie.

hoe lang duurt het branden van koffie? een normale branding duurt ongeveer tien minuten. Wil je lichtere koffie, dan brand je die in ongeveer vijf minuten. Voor sterkere koffie ongeveer vijftien minuten.

Koffie heeft geen smaak, maar een aroma. Er zijn tien gangbare aroma’s, die zijn ondergebracht in drie aromafamilies. De aromafamilies zijn bloemig/fruitig, intens en gebalanceerd. Welke aroma’s er in een koffie zitten, hangt af van waar de koffie vandaan komt. Zo is Indische koffie nogal kruidig en hebben koffies uit Colombia bloemige tonen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.